Thursday, 23 April 2015

Melabur Unit Trust Melalui Fundsupermart

Summarize all things:
  1. Latest information
  2. Lowest sales charge. Sales charge serendah 2% (rata-rata syarikat Unit Trust lain mengenakan sales charge utk pelaburan awal dan tambahan sebanyak 5-6%). Jadi boleh jimat kos disini dapat lebih banyak unit. *GST dikenakan keatas jumlah sales charge.
  3. Pelaburan awal serendah RM100 (ikut fund) dan rata-rata pelaburan awal RM1000.
  4. Pelaburan tambahan RM10 bagi pelaburan awalnya RM100 dan RM100 bagi pelaburan awalnya RM1000.
  5. Pembukaaan akaun percuma, segala transaksi secara online. Dan bagi yg membuka akaun dan akaun telah diaktifkan akan menerima promosi sales charge 1%. (Daftar di sini)

Bila dah berjaya mendaftar anda akan

Anda boleh membeli Fund yg anda tahu potensi pulangan (sales charge 1% untuk sebulan selepas akaun anda diaktifkan). Pembelian Fund boleh dilakukan bila akaun anda telah diaktifkan.


Anda juga boleh menjual Fund yang anda beli (tiada sales charge dikenakan, jika ada Fund yang ada sahaja). Duit akan dikreditkan ke akaun Bank yang anda daftarkan dalam sistem.

Anda boleh lihat pulangan sebenar. Profit in RM dan Profit in %.



8 comments:

  1. Apa beza melabur di Bursa Malaysia (saham/stock market) dan melabur dalam Unit Trust melalui Fundsupermart? Kedua2nya seperti menguruskan sendiri perjalanan pelaburan. Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bursa Malaysia (Saham, ETF, REITS).

      UT - Amanah Saham. Pooling of fund, di urus oleh pengurus dana.

      Kenapa Fundsupermart sbb sales charge rendah.

      Delete
  2. Salam tuan,

    Fundsupermart ni betul boleh dipercayai ke? Saya newbie dalam bidang ni, mintak tunjuk ajar.

    ReplyDelete
  3. Assalam.macamana kalau dah ada akaun unit trust dengan bank?.masih boleh buat pelaburan melalui fundsupermart?

    ReplyDelete
  4. Assalam.macamana kalau dah ada akaun unit trust dengan bank?.masih boleh buat pelaburan melalui fundsupermart?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.

      Unit di bank dan unit di Fundsupermart tak digabung.

      Boleh cuba baca di website ada tak info kalau nak tranfser utk diuruskan oleh fundsupermart

      Delete
  5. bagaimana nak urus akaun kalau kata fundsupermart tetiba tutup website atau owner pecah amanah, macam owner lari ke? ye la sebab semua based on online je, sy jd ragu2 sikit kat sini. camna nak tau akaun kita tu wujud dan berjalan lancar? ye laa nk simpan 5-10 tahun kot, sy minta maaf kalau ayat2 di atas tu agak kasar tapi tu lah keraguan yg wujud dlm diri sy ketika ini. sy dh try buka akaun fundsupermart tp sy tarik balik duit tu sebab tetiba sy terfikir macam tu....takkan la sy nak tanya soalan begitu at pekerja fundsupermart. harap bro boleh bg pencerahan, tq

    ReplyDelete